Δάπεδα ξενοδοχείων- Επιλογή κατάλληλων υλικών

Δάπεδα ξενοδοχείων- Επιλογή κατάλληλων υλικών

Δάπεδα ξενοδοχείων- Επιλογή κατάλληλων υλικών

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός σε συνδυασμό με την διακόσμηση του εσωτερικού χώρου μιας ξενοδοχειακής μονάδας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής ταυτότητας ενός ξενοδοχείου. Ο σχεδιασμός αποτελεί τη βάση για τις υπηρεσίες που θα παρέχονται συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη δημιουργία ενός αρμονικού αποτελέσματος με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση των θαμώνων.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΧΩΡΟ 

Δωμάτια & Μπάνια
Το σύνολο του δωματίου με το μπάνιο αποτελούν το βασικό τόπο διανυκτέρευσης των θαμώνων αποτελώντας ταυτόχρονα την προσφορά των βασικών υπηρεσιών διαμονής. Ο συγκεκριμένος χώρος οφείλει να παρέχει οικειότητα, αρμονία και άνεση στους επισκέπτες, ενώ για λόγους ασφαλείας το δάπεδο πρέπει να είναι αντιολισθητικό. Ακόμα, για λόγους υγιεινής αλλά και εξοικονόμησης χρόνου το δάπεδο θα πρέπει να καθαρίζεται εύκολα, γρήγορα αλλά και αποτελεσματικά.

Χώροι Υποδοχής & Αναμονής
Οι χώροι υποδοχής και εξυπηρέτησης (reception) και οι χώροι αναμονής (lobby) αποτελούν τον «καθρέπτη» του ξενοδοχείου αφού δίνουν την πρώτη εικόνα στους επισκέπτες. Έτσι ο χώρος θα πρέπει να είναι σε απόλυτη ισορροπία με την εταιρική ταυτότητα ενώ ταυτόχρονα η επιλογή δαπέδων θα πρέπει να είναι εντυπωσιακή σε θέμα αισθητικής.

Κοινόχρηστοι Διάδρομοι
Οι κοινόχρηστοι διάδρομοι θεωρούνται μεταβατικοί χώροι που οδηγούν τον πελάτη από τον χώρο υποδοχής στο δωμάτιου του αλλά και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Για τον λόγο αυτό, τα δάπεδα στο συγκεκριμένο χώρο οφείλουν να είναι αντιολισθητικά και ηχομονωτικά ενώ παράλληλα να διευκολύνουν και την μεταφορά των αποσκευών. 

Χώροι πρωινού & εστιατόρια
Οι χώροι εστίασης ενός ξενοδοχείου σχεδιάζονται τόσο για τους θαμώνες όσο και για τους εξωτερικούς επισκέπτες. Ομοίως με τους χώρους υποδοχής, είναι σχεδιασμένοι με βάση την εταιρική ταυτότητα του ξενοδοχείου γεγονός που πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στην επιλογή δαπέδου.

Συνεδριακοί Χώροι
Οι χώροι διεξαγωγής εκδηλώσεων απευθύνονται στους διαμένοντες του ξενοδοχείου αλλά και στο ευρύ κοινό. Η επιλογή δαπέδου στην συγκεκριμένη περίπτωση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική αφού ταυτίζεται και με την λειτουργική οργάνωση του χώρου. Για τον λόγο αυτό το δάπεδο πρέπει να εξυπηρετεί την ηχοαπορροφητικότητα και την καλή ακουστική.

Χώροι ευεξίας και αναζωογόνησης (spa) και χώροι υδροθεραπείας
Η παροχή υπηρεσιών ευεξίας στα ξενοδοχεία ακολουθεί την παγκόσμια τάση για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Τα δάπεδα που ντύνουν τους συγκεκριμένους χώρους πρέπει να προάγουν την υγιεινή και την ασφάλεια με το να είναι αντιβακτηριδιακά και να καθαρίζονται εύκολα. Ακόμα, σε χώρους με θερμαινόμενα δάπεδα και τοίχους (χαμάμ, σάουνα) πρέπει να υπάρχει συμβατότητα με τις υψηλές θερμοκρασίες, την ύπαρξη ατμού καθώς και την ενδοδαπέδια θέρμανση.

Συνοπτικά, τα δάπεδα των ξενοδοχείων θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  •       Αντοχή και ανθεκτικότητα
  •          Πυραντοχή
  •          Αντιολισθηρότητα
  •          Ηχοαπορροφητικότητα
  •          Ευκολία στον καθαρισμό
  •          Οικολογικό όφελος
  •          Υψηλή αισθητική
  •          Ευκολία συντήρησης
  •          Χαμηλό κόστος

Είδη δαπέδων

Πλακίδια
Τα πλακίδια έχουν διαδεδομένη χρήση καθώς παρουσιάζουν ποικιλία ως προς το ύφος και τις διαστάσεις αλλά και ως προς τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Ο βαθμός ολισθηρότητας ορίζεται από τον δείκτη R. Οι τιμές του R που είναι μεγαλύτερες του 9 χαρακτηρίζουν το πλακάκι ως αντιολισθηρό ενώ τα πλακάκια που το R κυμαίνεται μεταξύ 11-12 έχουν υψηλή αντιολισθηρότητα.

Δάπεδα laminate
Τα δάπεδα laminate αποτελούν δημοφιλή επιλογή τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση λόγω των χαρακτηριστικών που έχουν. Αρχικά, παρέχουν αντοχή στην υγρασία και στις εναλλαγές τις θερμοκρασίας. Είναι συμβατά με την ενδοδαπέδια θέρμανση και λόγω του τρόπου κατασκευής τους παρουσιάζουν και χαρακτηριστικά ηχομόνωσης. Είναι αντιβακτηριδιακά και πέρα από το υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα που δίνουν στον χώρο, η χρήση τους συνδέεται και με το χαμηλό κόστος λόγω της ταχύτητας τοποθέτησής τους.

Βινυλικά δάπεδα
Τα βινυλικά δάπεδα προορίζονται κυρίως για επαγγελματικούς χώρους λόγω της ανθεκτικότητας αλλά και του αισθητικού αποτελέσματος που προσδίδουν στο χώρο. Παρουσιάζουν υψηλή αντοχή στο νερό και στη θερμότητα αλλά και ηχομονωτικά χαρακτηριστικά. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος αγοράς και εγκατάστασης καθιστούν τα βινυλικά δάπεδα εξαιρετική επιλογή.

Photo Gallery

← Previous Next →